Δράση τώρα!
Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,
Στα πλαίσια της εκστρατείας για την απαγόρευση όλων των διακρίσεων από το Σύνταγμα της χώρας μας, το Φεμινιστικό Δίκτυο έστειλε τις ακόλουθες επιστολές στον Πρωθυπουργό, στην Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα και σας καλεί να πάρετε κι εσείς μέρος στην εκστρατεία αυτή αποστέλλοντας ανάλογες επιστολές.Ως υποδείγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιστολές του Φεμινιστικού Δικτύου.
Ας δράσουμε τώρα γιατί διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμη.Για να επικοινωνήσετε με το γραφείο του Πρωθυπουργού, υπάρχει ειδική φόρμα και θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα, Επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής, στην labenakis@parliament.gr. Για να επικοινωνήσετε με τη Νέα Δημοκρατία, επίσης υπάρχει ειδική φόρμα και θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα www.nd.gr , Επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ pasok@pasok.gr , στην ηλεκτρονική διεύθυνση, ή μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα www.pasok.gr, Επικοινωνία με την Κ.Ο. του Συνασπισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, syn@parliament.gr.
Aπό το ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ
Προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κύριο Κώστα Καραμανλή
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, η κυβέρνησή σας πρόκειται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας μας.Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την προσθήκη άρθρου στο Σύνταγμά μας, βάσει του οποίου να απαγορεύονται όλες οι διακρίσεις, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.Συγκεκριμένα, ζητάμε την προσθήκη του εξής άρθρου:«Απαγορεύεται ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
Το προτεινόμενο αυτό άρθρο αντιστοιχεί στο αρ. 21. του Χάρτη Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2000.Σημειώνουμε δε ότι η χώρα μας έχει κυρώσει διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις βάσει των οποίων απαγορεύονται οι διακρίσεις. Συγκεκριμένα, τις ακόλουθες:
-Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, 1948
-Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου / Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2000-Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2005
-Διεθνές Σύμφωνο για την εξάλειψη κάθε διάκρισης έναντι των Γυναικών, 1979 (απαγορεύει όλες τις διακρίσεις έναντι των Γυναικών)
-Διεθνές Σύμφωνο Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, 1997(απαγορεύει όλες τις διακρίσεις στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα).
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι δείγμα δημοκρατίας, ανθρωπιάς και πολιτισμού για μια χώρα η προστασία όλων των ανθρώπων από κάθε διάκριση.
Με τιμή,
Στα υποδείγματα επιστολών προς την Πρόεδρο της Βουλής, τις Κ.Ο. των κομμάτων και τους/ις βουλευτές, γίνονται οι εξής αλλαγές στις δύο πρώτες παραγράφους:
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου ή αξιότιμες/οι κυρίες/οι βουλευτές,
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, επίκειται νέα αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας μας.Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να καταθέσετε, να υποστηρίξετε και να υπερψηφίσετε την προσθήκη άρθρου στο Σύνταγμά μας, βάσει του οποίου να απαγορεύονται όλες οι διακρίσεις, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.