Some encouranging action news
Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να παίρνει σοβαρά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, δήλωσε ο επικεφαλής του UNEP Αχίμ Στάινερ από την έδρα του οργανισμού στο Ναϊρόμπι.
Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου.
«Εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να σταματήσει η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σήκωσαν τα μανίκια και λέρωσαν τα χέρια τους για να το αποδείξουν», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το UNEP δεν έχει ακόμα συγκεντρώσει τα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των δέντρων που φυτεύτηκαν φέτος, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται ότι ηγούνται της προσπάθειας. Η Αιθιοπία και το Μεξικό φύτεψαν 700 εκατ. και 217 εκατ. δέντρα αντίστοιχα.
Ψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης η Τουρκία με 150 εκατ., η Κένυα με 100 εκατ., η Κούβα με 96,5 εκατ. και η Ρουάντα με 50 εκατομμύρια.
Το UNEP επισημαίνει ότι η παγκόσμια προσπάθεια ξεκίνησε με το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης», το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, για το οποίο η εμπνευστής του, η Κενυάτισσα οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι, τιμήθηξε το 2004 με το Νόμπελ Ειρήνης.
Το Κίνημα φύτεψε φέτος 4,7 εκατ. δέντρα, διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά.
Ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Μπαλί, η Ινδονησία άρχισε την Τετάρτη εκστρατεία για την φύτευση 79 εκατομμυρίων δένδρων .
Σύμφωνα με την Greenpeace, το διάστημα 2002-2005 η εξωτική Ινδονησία είχε το παγμόσμο ρεκόρ στο ρυθμο αποψίλωσης, με μια δασική έκταση ίση με 300 γήπεδα ποδοσφαίρου να καταστρέφεται κάθε ώρα.
Labels: ecology