Thursday, November 29, 2007

Some encouranging action news

Antigrafw apo in.gr: Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δέντρα φυτεύτηκαν το 2007 σε όλο τον κόσμο για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP). Πρώτες σε δενδροφύτευση ήταν φέτος η Αιθιοπία και το Μεξικό.
Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει να παίρνει σοβαρά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, δήλωσε ο επικεφαλής του UNEP Αχίμ Στάινερ από την έδρα του οργανισμού στο Ναϊρόμπι.
Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου.
«Εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να σταματήσει η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σήκωσαν τα μανίκια και λέρωσαν τα χέρια τους για να το αποδείξουν», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το UNEP δεν έχει ακόμα συγκεντρώσει τα στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των δέντρων που φυτεύτηκαν φέτος, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται ότι ηγούνται της προσπάθειας. Η Αιθιοπία και το Μεξικό φύτεψαν 700 εκατ. και 217 εκατ. δέντρα αντίστοιχα.
Ψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης η Τουρκία με 150 εκατ., η Κένυα με 100 εκατ., η Κούβα με 96,5 εκατ. και η Ρουάντα με 50 εκατομμύρια.
Το UNEP επισημαίνει ότι η παγκόσμια προσπάθεια ξεκίνησε με το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης», το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική, για το οποίο η εμπνευστής του, η Κενυάτισσα οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι, τιμήθηξε το 2004 με το Νόμπελ Ειρήνης.
Το Κίνημα φύτεψε φέτος 4,7 εκατ. δέντρα, διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά.
Ενόψει της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Μπαλί, η Ινδονησία άρχισε την Τετάρτη εκστρατεία για την φύτευση 79 εκατομμυρίων δένδρων .
Σύμφωνα με την Greenpeace, το διάστημα 2002-2005 η εξωτική Ινδονησία είχε το παγμόσμο ρεκόρ στο ρυθμο αποψίλωσης, με μια δασική έκταση ίση με 300 γήπεδα ποδοσφαίρου να καταστρέφεται κάθε ώρα.

Labels:

2 Comments:

Blogger Heliotypon said...

Για την Ελλάδα δεν έχει καμιά στατιστική; Μάλλον ασήμαντος ο αριθμός... Κι αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία κάποιου (ιδιωτικού) ραδιοσταθμού δεν θα είχε φυτευτεί ούτε ένα! Αλλά για να φυτευτούν δέντρα δεν αρκεί να πάρει ο πολίτης ένα τυχόν δέντρο και να πάει να το φυτέψει. Πρέπει να του πουν ποιό είναι το κατάλληλο, και που πρέπει να φυτευτεί. Μ' άλλα λόγια χρειάζεται οργανωμένη δεντροφύτευση κι όχι αυθαίρετη. Αλλά, βέβαια, οι αφρικανικές χώρες έχουν οργάνωση. Εμείς;

12/29/2007 2:15 AM  
Blogger alximist said...

Heliotypon: Etsi einai h ellada mas, oi afrikanoi mas bgikan mprosta... isws giati zoyne tis epiptwseis idi...

12/30/2007 11:11 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home