Διαβάζοντας το διασκεδαστικό
Ποστ της Ψιλικατζούς, αποφάσισα να γράψω κάτι σχετικό και πιο εμπεριστατωμένο.
风水= αέρας + νερό = φενγκ σουεϊ(προφορά)= feng1 shui3 (pinyin)
Η κινέζικη παράδοση για την εναρμόνιση των ανθρώπινων δραστηριοτήταν με την φύση. Πρόκειται για μια πανάρχαιη πρακτική 4.000 χρόνων, που εφάρμοζαν οι κινέζοι αγρότες και αφορά την τοποθέτηση των αντκειμένων ή την επιλογή των χώρων, που θα ευνοήσουν την αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον και θα προκαλέσει την ευμάρεια και την καλή τύχη. Δεδομένου ότι η αγροτικές ασχολίες συνδέονται άμεσα με την φύση, η επιλογή της κατάληλης γης, σε ισορροπία με το νερό, η ανθρώπινη εργασία θα παράγει επαρκή τροφή που θα επιφέρει την ευμάρεια. Κατά την διάρκεια των ετών οι διάφορες πρακτικές του Φενγκ Σουι ενσωματώθηκαν στην καθημερινή ζωή των Κινέζων και πολλές φορές σε επαφές με ξένους μια δυσαρμονια στον χώρο ή καποιο άλλο στοιχείο μπορεί να αποτελεί τον πραγματικό λόγο που μια εμπορική συμφωνία δεν κλείνει.
Βασίζεται σε μια λογική απλή, αλλά η εφαρμογή του προσαρμόστηκε στις κινέζικες πεποιθήσεις και ιδιαιτερότητες. Στα παραδοσιακά κινέζικα σπιτια η είσοδος έχει έναν τοίχο, αναγκάζοντας τον εισερχόμενο να κάνει μια παράκαμψη. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση ότι θα εμποδιστεί έτσι έαν κακό πνεύμα να εισέλθει. Γιά έναν Έλληνα ένας τρίποδος βάτραχος δεν κάνει κανένα συνειρμό, αντίθετα το μάτι, κάνει. Μπορεί κανείς να εφαρμόσει κάποιους κανόνες με σαφή επιτυχία, αλλά προσαρμόζοντας τους στα ιδιαίτερα ελληνικά και προσωπικά του δεδομένα. Η τοποθέτηση συγκεκριμένων συμβόλων αναφέρεται στο υποσυνείδητο του καθενός, και θα πρέπει να έχει μια λογική.
Όταν οι Κινέζοι τοποθετούν στα σπίτια τους το σύμβολο της ευτυχία ανάποδα, κάνουν ένα λογοπαίγνιο προσκαλώντας την ευτυχία στο σπιτικό τους, το οποίο όμως δεν έχει ΄καμμιά επίδραση σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει ούτε τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, ούτε το λογοπαίγνιο.
Αν όμως κάνεις χρήση των καθρεπτών, ή χρησιμοποιήσεις κατάληλες φωτογραφίες, ή σε περίεργες γωνίες τοποθετήσεις ένα κινούμενο αντικείμενο ή απλά διορθώσεις το καζανάκι που τρέχει, σφώς βοηθάς στην, ομαλή λειτουργία και αποφυγή διαροών σε ένα φυσικό επίπεδο. Όμως ο χώρος που λειτουργείς υποσυνείδητα επιρεάζει κάποιες λειτουργίες σου. Αν θές να βάλεις μια τάξη στην ζωή σου στις σκέψεις σου, τότε τακτοποίησε και καθάρισε τον χώρο σου. Σε εμένα τουλάχιστον πιάνει πάντα.
Οσο για το τάχα μου Ελληνικό "Ευ Ζην" που οι Κινέζοι αντιγράψανε...δεν είναι παρά άλλη μια νεο-ελληνίστικη παπαρία...Αν υπήρχε, τότε θα είχαμε κάτι σε γραπτό λόγο! Δεν είναι δυνατό να διασώθηκαν πληροφορίες, όπως ποιον γλυκοκοίταζε ο Σωκράτης, ή πως έφτιαχναν τον μέλανα Ζωμό, και να μην υπάρχει μια αναφορά στο θέμα! Έλεος με την Ελληνομεγαλομανία... Οι Έλληνες συνέβαλλαν αλλά μην το παραχέζουμε!!! Για όσους έχουν ενδιαφέρον να μελετήσουν περισσότερο αυτήν την παράδοση στην Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν θα μπορέσουν να βρούν πιο έμπειρους και μοντέρνους δάσκαλους από ότι στηνΛΔ της Κίνας.
For english version feng shui introductionThe Feng Shui Society (UK and International)Feng Shui Ultimate ResourceThe American Feng Shui InstituteInternational Feng Shui Guild Home PageWorld Of Feng Shui OnlineChinese Astrology & Fengshui168 Feng Shui Advisors - Learn Traditional Fengshui!Fengshui GateFeng Shui at Geomancy.NetfengshuibyjoyceFengshui-bydesign.