Monday, January 21, 2008

H επανάσταση του 21 αιώνα θα είναι άραγε ...


Έπεσα αυτές τις μέρες στο ποστ του τρελού του χωρίου, μια γροθιά στο στομάχι..., εικόνες που δεν θέλεις να δεις. Δεν σας συστήνω να το διαβάσετε, γιατί ειλικρινά είναι πολύ σκληρο. Ποιος όμως θέλει να αντιετωπίζει την αλήθεια ακόμα και αν γνωρίζει τι νόημα των αριθμών...Χ νεκροί και Υ τραυματίες σήμερα στο Ιρακ... Σήμερα έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία όσο ποτέ...και τελικά ποίες είναι οι δράσεις μετά την απεκτημένη γνώση? Το να είσαι συνειδητός, στο να αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει μια πράξη σου, και τι συνέπειες έχει, νομίζω ότι είναι το πρώτο βήμα προς μια αλλαγή. Όμως χωρίς την δράση και αντίδραση, τι νόημα έχει? Σε τι διαφέρεις από τους παθητικόυς δέκτες?
Εδώ και μήνες είμαι πλέον χορτοφάγος από επιλογή. Σε ένα διήμερο σεμινάριο, αντιλήφθηκα αυτό που ήδη ήξερα, ότι η κρεατοφαγία έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις, ίσως απλά αντίλήφθηκα όλη την εικόνα. Κάθε φορά που κατανάλωνα κρέας, συμμετείχα σε μια αλυσίδα καταστροφής, βίας και οικονομικής αλόγιστης σκληρότητας. Ως πολίτης του προνομιακού κόσμου, έχω την δυνατότητα να επιλέξω και να μην επιβαρύνω άλλο τον πλανήτη, με αυτήν την συνήθεια. Πιστέυω ότι με το προσωπικό μου παράδειγμα, συμβάλλω σε μια αλλαγή. Ήδη οι υπάληλοί μου, από μόνοι τους εξέφρασαν την επιθυμία να μειώσουν και αυτοί το κρέας. Χθες συζητούσα με μια φίλη στην ΝΥ και μιλούσαμε ακριβώς για αυτό... Δεν είμαι προπαγανδιστής αλλά χαίρομαι που βλέπω τους άλλους να προβληματίζονται από τη δική μου στάση ζωής. Μήπως τελικά η επανάσταση αυτού του αιώνα ξεκινά από το καθένα μας? Μήπως το γεγονός της γενικότερης κατρακύλας σε όλους τους τομείς αποτελέι μια ευκαιρία για να κάνουμε τους λογαριασμόυς μας με τις παλιές μας στάσεις ζωής, και να βρούμε νεά μοντέλα? Μήπως πρέπει να φτάσουμε τον πάτο για να ανεβουμε επιτέλους?

Απλά μερικές σκέψεις....

Labels:

3 Comments:

Blogger Equilibrium said...

(Ας ρίξω και γω την πρώτη αλχημεία μου :)

Μακρινέ μου φίλε, γενικά συμφωνώ με τον προβληματισμό σου. Κι αν μπεις στο γιουτούμπι θα βρεις πολλά σχετικά και σοκαριστικά βιντεάκια που αποδεικνύουν αυτό που λες για την συμμετοχή μας στην καταστροφική αυτή αλυσίδα σίτισης.

Αν δε σε πειράζει να καταθέσω κι εγώ την προσωπική μου εμπειρία. Μεγαλωμένος σε οικογένεια με πατέρα ναυτικό & μένοντας σε παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου και (κάποτε) σε παραθαλλάσια πόλη της Βόρειας Θάλασσας, το ψάρι κυριαρχούσε στο τραπέζι μας και το κρέας ήταν δραστικά μειωμένο. Στα 17 μου έχασα μια οικογενειακή μου φίλη από Κρόιτσφερ Γιάκομπς και είχα τη ατυχία να τη δω προς το τέλος της. δεν ήταν δύσκολο λοιπόν το κρέας να κοπει "μαχαίρι". Ιδεολογικά και συναισθηματικά τα κίνητρα, όπως αντιλαμβάνεσαι. Σφάλμα όπως απεδείχθη, όμως να το κάνω σε αυτή την ηλικία. 7-8 χρόνια μετά (πέρσι) αναγκάστηκα να ξαναρχίσω το κρέας(ήταν ΠΟΛΥ δύσκολο είναι η αλήθεια, τώρα κάπως το'χω συνηθίσει) για να ανακτήσει η υγεία μου δυνάμεις (φεριτίνη -αποθήκη σιδήρου διαρκώς κατρακυλούσε κλπ κλπ). Όλοι οι γιατροί μου λένε ότι χρειάζεται, ίσως από κάποια ώριμη ηλικία και μετά δεν είναι τόοσο αναγκαίο. Δεν ξέρω. Αλλά εμπιστεύομαι πλέον την αρχαιοελληνική σοφή ρήση "παν μέτρον άριστον"..

χαίρομαι που σε ανακάλυψα, αν και τόσα χλμ μακριά μας (& σε ευχαριστώ για την ιδιαίτερα τιμητική θέση που μου επιφύλαξες στο blogroll σου :)

1/26/2008 8:24 AM  
Blogger OneSpecies said...

http://www.youtube.com/watch?v=QNDWrQ6iEjY

deite ki ayto

1/27/2008 6:14 AM  
Blogger alximist said...

Equilibrium: πολύ χάρηκα για την πρώτη αλχημεία (η πρόθεση είναι από ότι κατάλαβα να ακολουθήσουν και άλλες...), σαφώς το να γίνει κανείς χοτοφάγος δεν είναι τόσο καλό και δεν το συστήνω να το κάνει κανείς τόσο ροζοσπαστικά όσο εγώ. Πρέπει να το παρακολουθείς κάτι πυ δνε κάνω και να υποκαταστήσεις με τρόφιμα ικανά να σε προμηθεύσουν ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Πάντως θα συμφωνήσεις ότι σήμερα ο ανθρωπος τρώει πολυ περισότερο κρέας από οποιαδήποτε ιστορική στιγμή, ενώ ταυτόχρονα η ποιότητα του κρεάτος είναι η πλέον αμφίβολη? Η ασθένεια που προαναφέρεις, αλλά και άλλες που ο ΠΟΥ τρέμει, προέρχονται από τις τρομακτικές συνθήκες ανατροφής των ζωντανών...
Πάντως εγώ δεν αναφερόμουν μόνο σε αυτό, αλλά και σε όποια στάση παίρνουμε απέναντι στην ζωή, από την διατροφή, την ανακύκλλωση, την αλληλεγγύη με το να γράψεις ένα γράμμα της Δ.Α., από το τι θα αγοράσεις στο σουπερ μαρκετ, από το αν θα ψηφίσεις, εαν συνδράμεις στην αλλαγή των στερεοτύπων στο περιβάλλον... Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από την προσωπική επανάσταση του καθενός. Και όταν εσύ το κάνεις, τότε δίνεις θέλωντας και μη το παράδειγμα και στους γύρω σου...
Με το να είμαι υποδειγματικό ζευγάρι με τον φίλο μου, το να διηγούμαστε την υπέροχη ιστορία αγάπης που έχουμε, δημιουργόυμε ένα προηγούμενο στους μάρτυρες του δικύ μας παραδείγματος, δείχνουμε ότι ο ομοφυλόφιλος μπορεί να είναι όχι μόνο ευτυχισμένος, αλλά και εμπνεύσουμε θετικά με ελπίδα τους γύρω μας...ετερόφυλοφιλου και μη...να ανοίξουν την πιθανότητα να δεχτούν έναν άλλον άνθρωπο στην εγωκεντρική μοναξία τους.
graphattic: Τώρα λοιπόν έλαμψε η αλήθεια...το μπλου μπουλ κάνει φτεράαααα

1/27/2008 10:33 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home