Friday, January 13, 2006

Ο άνθρωπος, ο τοσοδούλης




Αν και τόσο μικροί, σαν τα μικρόβια καταφέρνουμε να αρρωστήσουμε τον μικρό
οργανισμό Γη που μας φιλοξενεί.


*Αφιερωμένο στην μεγαλομανία

4 Comments:

Blogger Rodia said...

Δες κάτι που ψάρεψα. Το βιβλίο ΓΑΙΑ το έχω διαβάσει πριν μερικά χρόνια και είναι πολύ ενδιαφέρον.

""Το μυστήριο της εμφάνισης και της εξέλιξης της ζωής θα απασχολεί πάντα τον άνθρωπο. Ισως ποτέ να μη δοθεί η ολοκληρωμένη απάντηση, αφού ακόμα δεν ξέρουμε ούτε καν ολόκληρη την ερώτηση. Ομως η επιστήμη, με όλες τις παλινδρομήσεις και τις ανακρίβειές της, έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να επεξεργάζεται ιδέες αδιανόητες πριν από μερικές δεκαετίες.
Η θεωρία της Γαίας είναι πάνω από όλα μια προσπάθεια να αλλάξει η οπτική του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Συνεπώς, είναι και φιλοσοφία. Το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται σιγά-σιγά από τις επιστήμες, σημαίνει ότι είναι μια καλή θεωρία. Ισως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή να είναι μια αναγκαία μια τέτοια θεωρία, σήμερα που έχουμε εκμεταλλευθεί τόσο αδίστακτα τη φύση, ώστε φοβόμαστε τις συνέπειες.
Πάντως, η θεωρία της Γαίας κάνει δύο διαφορετικές προβλέψεις για το μέλλον. Η θετική είναι ότι... «Η Ζωή πάντα θα βρίσκει τον τρόπο, όταν οι φυσικές συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές». Η αρνητική είναι... «Αν ωθήσουμε τη Γαία να αλλάξει τη μορφή του οικοσυστήματός της, δεν θα καταστρέψουμε τη ζωή πάνω στον πλανήτη αλλά τη δυνατότητά μας να ζούμε πάνω σ΄ αυτόν»""

Η Ελισάβετ Σαχτούρη (Elisabeth Sahtouris), μια βιολόγος που πήρε καθαρά θέση υπέρ της Γαίας, περιγράφει πολύ γλαφυρά στο βιβλίο "Γαία"

H Elisabet Sahtouris, Ph.D. είναι μια διεθνώς γνωστή Ελληνοαμερικανή εξελικτική βιολόγος, μελλοντολόγος, και συγγραφέας. Εχει ομιλήσει σε πολλά συνέδρια και forums. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Massachusetts και στο M.I.T., είναι επιστημονική συγγραφέας στο κανάλι HORIZON/ NOVA, σύμβουλος στον ΟΗΕ και μέλος της Πρωτοβουλίας Ενωμένων Θρησκειών. Η τρέχουσα εστίαση της είναι πάνω στην εξελικτική βιολογία. Τα πρόσφατα βιβλία της είναι Biology Revisioned, A Walk Through Time: From Stardust to Us και το EarthDance: Living Systems in Evolution.

1/21/2006 10:21 PM  
Blogger alximist said...

Ομολογώ ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρον αυτό το σχόλιο σου! Κάποτε ήταν αυτονόητο ότι η Γαια είναι ζωντανή, αλλά αποκοπήκαμε από την φύση και χάσαμε τον κρίκο με αυτήν και ανεξαρτοποιηθήκαμε. Και εγώ πιστεύω ότι η Γη δεν είναι απλά μια μάζα, αλλά υπάρχει κάτι παραπάνω, μια ζωοφόρος αντίληψη...όχι βέβαια με την έννοια του ζωντανού οργανισμού όπως τον ξέρουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι τα άστρα έχουν ηλικίες και ωριμάζουν ανάλογα με την φάση τους. Σαφώς και υπάρχει μια πλανητική εξέλιξη, συμπαντική εξέλιξη. Λένε ότι τόσο ο μικρόκοσμος όσο και ο μακρόκοσμος διέπονται από τους ίδιους κανόνες και είναι απλά άλλα επίπεδα. Μήπως τα μορια δεν έχουν δορυφόρους(ηλεκτρόνια) όπως οι πλανήτες? Άλλά λιγη σημασία έχει όλο αυτό, για την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Απλά αν εμείς χαθουμε, ο πλανήτης γη θα εξακολουθεί να υπάρχει με την Σελήνη και τα υπόλοιπα αδιατάρακτα.

1/23/2006 9:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

3/04/2007 11:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

4/23/2007 12:59 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home