Sunday, July 16, 2006

Φαρμακευτικός θησαυρός αναδύεται από τοξική λίμνη

Finaly it seems that this planet is hiding more and more powerful ways to recreate life even in the most hostile environments...
I think it is one of the most interesting things I read the last few days...

Μπάτε, Μοντάνα

Μια μολυσμένη, τοξική λίμνη στην πολιτεία της Μοντάνα έχει κατοικηθεί από παράξενους μικροοργανισμούς που παράγουν χημικά για την καταπολέμηση της ημικρανίας και του καρκίνου.
«Είναι συναρπαστικό να γνωρίζεις ότι κάτι τοξικό και επικίνδυνο μπορεί να περιέχει κάτι πολύτιμο» σχολιάζει στο New Scientist η Αντρια Στίρλε, χημικός του Πανεπιστημίου της Μοντάνα στο Μπάτε.
Η λίμνη του Μπάτε μολύνθηκε με νερό του υδροφόρου ορίζοντα όταν το διπλανό ορυχείο χαλκού έκλεισε το 1982. Η λίμνη έγινε εξαιρετικά όξινη λόγω διαλυμένων μεταλλικών ενώσεων, όπως ο σιδηροπυρίτης, και σήμερα το pH του νερού είναι μόλις 2,5, τιμή απαγορευτική για τις περισσότερες μορφές ζωής.
Read in in.gr
Η λίμνη, όμως, σύντομα αποικήθηκε από οξεόφιλα βακτηρίδια και μύκητες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν το 1995 από την ομάδα της Στίρλε ως νέα είδη.
Με δημοσίευσή της την περασμένη εβδομάδα στο Journal of Organic Chemistry, η Στίρλε αναφέρει ότι ένας από τους μύκητες, του γένους Penicillium, παράγει μια νέα ουσία που ονομάστηκε μπερκελικό οξύ και διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 50% την ταχύτητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων σε καλλιέργειες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

5 Comments:

Blogger pwlina said...

! πολύ ενδιαφέρον!

7/17/2006 8:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2/28/2007 6:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

3/07/2007 8:41 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

4/23/2007 8:07 PM  
Blogger Alex A. said...

Εξαιρετικό!

4/28/2007 6:20 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home