Friday, April 14, 2006

Σύμφωνο Συμβίωσης Νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ!

Αθήνα 13 Απριλίου 2006
Σύμφωνο Συμβίωσης - Νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ
Η ΟΛΚΕ συμμετείχε στις 11 Απρίλη 2006 μετά από πρόσκληση στην ημερίδα που διοργάνωσε η κίνηση «Κάθε Μέρα Πολίτης» σε συνεργασία με τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.Η ημερίδα είχε ως θέμα: «Σύμφωνο Συμβίωσης» που ουσιαστικά είναι η πρόταση νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση που πρώτη η ΟΛΚΕ είχε κάνει στην ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητώντας τον Πολιτικό Γάμο και για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου.Μίλησαν μεταξύ άλλων η Κάρμεν Μοντόν εκπρόσωπος του Ισπανικού κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Γαλλίας, ο κ. Αλιβιζάτος ως νομικός του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ Αλιβιζάτος στήριξε την πρόταση του Συμφώνου Συμβίωσης ως αποτέλεσμα επιθυμίας της κοινωνίας αλλά και ως βήμα συμβιβασμού αφού δεν προχώρησε στον Πολιτικό Γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, (που για τα ετερόφυλα ζευγάρια ήδη υπάρχει στην Ελλάδα από το 1983). Το σκεπτικό ήταν πως δεν θα τύχει καλής υποδοχής ο Πολιτικός Γάμος.Η Εκπρόσωπος της Γαλλίας μιλώντας για το ΠΑΚΣ (PACS - Pacte civil de solidarite) συνόψισε πως το συμβιβαστικό βήμα που πραγματοποιήθηκε πριν επτά χρόνια προχωρά σε μια πιο ισότιμη απόφαση που είναι αυτή του πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Δύο χρόνια από την εφαρμογή του ΠΑΚΣ το 80% της κοινής γνώμης έλεγε ναι στο ΠΑΚΣ, που είναι σχεδόν το αντίστοιχο του προτεινόμενου Σύμφωνου Συμβίωσης και αφορά εξ' ίσου ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Χρήση του ΠΑΚΣ έκαναν σε ίση αναλογία όλα τα ζευγάρια.Η εκπρόσωπος της Ισπανίας ήταν εκείνη που σε όλη την εξιστόρηση του Πολιτικού Γάμου δήλωσε πως ότι λιγότερο από την αναγνώριση του αποτελεί διάκριση. Ακόμη και η μη χρήση του ίδιου ονόματος το κάνει να έχει λιγότερο βάρος, αξιοπρέπεια, ισότητα και σεβασμό στην ελευθερία. Οι γυναίκες και άνδρες πολιτικοί ως επί το πλείστον εμφανίζονται με περισσότερο συντηρητισμό από ότι η κοινωνία.
Η ΟΛΚΕ με την σειρά της είπε πως είναι η μοναδική Μη Kυβερνητική Oργάνωση που έθεσε το αίτημα του Πολιτικού Γάμου για ζευγάρια του ίδιου φύλου, ότι δεν υπάρχει τρόπος νομικής εξασφάλισης της συντρόφου ή του συντρόφου, ότι οι συμβιβαστικές λύσεις των Συμφώνων Συμβίωσης συνεχίζουν τις διακρίσεις, πως με το δικαίωμα του Πολιτικού Γάμου δεν βλάπτεται κανένα προνόμιο των πολιτισσών και πολιτών και άρα είναι ένας πρόσθετος λόγος για να επεκταθεί ο Πολιτικός Γάμος (Αστικός Κώδικας άρθρο 1250). http://www.olke.org/

Labels:

2 Comments:

Blogger alximist said...

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14734&m=A42&aa=1

Αναλυτικότερη παρουσιάση του συμφώνου....και μετά διαβάσαμε στο άρθρο
http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=2140 στελεχους του ΠΑΣΟΚ, ότι πολλά στελέχη ουσιαστικά φοβούνται το πολιτισκό κόστος, μάλιστα όχι ότι με παραξένευει το γεγονός...Αλλά το Πασοκ κάνει απλά κινήσεις εντυπωσιασμού και καλά για να γλυκάνει μια μερίδα πολιτών....και ερωτώμαι, που ήταν το ΠΑΣΟΚ οταν τέθηκε το΄θέμα στην Βουλή από τον ΣΥΝ? Ποιά ήταν η υποστήριξη του στα δικαιώματα των ελλήνων? Αλλο επιχείρημα, «Αυτό που έχει σημασία να γίνει κατανοητό» παρατηρεί η κυρία Κοππά «είναι ότι δεν προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα των ομοφυλόφιλων αλλά να δούμε με μια νέα ματιά τον θεσμό του γάμου.
Δεν αφορά μόνο τους ομοφυλους γάμους αλλά και του ετερόφυλους, δεν θέλαμε να δημιουργηθούν άσχημες εντυπώσεις στους ψηφοφόρους..χα!

4/23/2006 10:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Από που κι ως που η κυρία Κοππά θεωρεί πως η ομοφυλοφιλία είναι πρόβλημα. Πάλι τα θαλάσσωσε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης! ( ή πια είναι ντιπ ανεπίδεκτο αυτό το κορίτσι γιατί θάλασσα τάχε κάνει ΚΑΙ στην εκδήλωση με το Άγιον Όρος.).

Δεν νομίζω πως χολοσκάει πολύ το ΠΑΣΟΚ για τους ομοφυλόφιλους. Απλώς φοβήθηκε μήπως τους βγεί πρώτη η Νέα Δημοκρατία και στήσαν άρον άρον μια εκδήλωση! Δεν είδαμε καμμιά συνέχεια. (Αν και το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να αγνοεί την έννοια του όρου "συνέχεια"!)

-ρολλανδος

7/15/2006 5:45 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home