Saturday, January 14, 2006

Feng Shuei 风水



Διαβάζοντας το διασκεδαστικό Ποστ της Ψιλικατζούς, αποφάσισα να γράψω κάτι σχετικό και πιο εμπεριστατωμένο.

风水= αέρας + νερό = φενγκ σουεϊ(προφορά)= feng1 shui3 (pinyin)
Η κινέζικη παράδοση για την εναρμόνιση των ανθρώπινων δραστηριοτήταν με την φύση. Πρόκειται για μια πανάρχαιη πρακτική 4.000 χρόνων, που εφάρμοζαν οι κινέζοι αγρότες και αφορά την τοποθέτηση των αντκειμένων ή την επιλογή των χώρων, που θα ευνοήσουν την αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον και θα προκαλέσει την ευμάρεια και την καλή τύχη. Δεδομένου ότι η αγροτικές ασχολίες συνδέονται άμεσα με την φύση, η επιλογή της κατάληλης γης, σε ισορροπία με το νερό, η ανθρώπινη εργασία θα παράγει επαρκή τροφή που θα επιφέρει την ευμάρεια. Κατά την διάρκεια των ετών οι διάφορες πρακτικές του Φενγκ Σουι ενσωματώθηκαν στην καθημερινή ζωή των Κινέζων και πολλές φορές σε επαφές με ξένους μια δυσαρμονια στον χώρο ή καποιο άλλο στοιχείο μπορεί να αποτελεί τον πραγματικό λόγο που μια εμπορική συμφωνία δεν κλείνει.
Βασίζεται σε μια λογική απλή, αλλά η εφαρμογή του προσαρμόστηκε στις κινέζικες πεποιθήσεις και ιδιαιτερότητες. Στα παραδοσιακά κινέζικα σπιτια η είσοδος έχει έναν τοίχο, αναγκάζοντας τον εισερχόμενο να κάνει μια παράκαμψη. Αυτό οφείλεται στην πεποίθηση ότι θα εμποδιστεί έτσι έαν κακό πνεύμα να εισέλθει. Γιά έναν Έλληνα ένας τρίποδος βάτραχος δεν κάνει κανένα συνειρμό, αντίθετα το μάτι, κάνει. Μπορεί κανείς να εφαρμόσει κάποιους κανόνες με σαφή επιτυχία, αλλά προσαρμόζοντας τους στα ιδιαίτερα ελληνικά και προσωπικά του δεδομένα. Η τοποθέτηση συγκεκριμένων συμβόλων αναφέρεται στο υποσυνείδητο του καθενός, και θα πρέπει να έχει μια λογική.

Όταν οι Κινέζοι τοποθετούν στα σπίτια τους το σύμβολο της ευτυχία ανάποδα, κάνουν ένα λογοπαίγνιο προσκαλώντας την ευτυχία στο σπιτικό τους, το οποίο όμως δεν έχει ΄καμμιά επίδραση σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει ούτε τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, ούτε το λογοπαίγνιο.
Αν όμως κάνεις χρήση των καθρεπτών, ή χρησιμοποιήσεις κατάληλες φωτογραφίες, ή σε περίεργες γωνίες τοποθετήσεις ένα κινούμενο αντικείμενο ή απλά διορθώσεις το καζανάκι που τρέχει, σφώς βοηθάς στην, ομαλή λειτουργία και αποφυγή διαροών σε ένα φυσικό επίπεδο. Όμως ο χώρος που λειτουργείς υποσυνείδητα επιρεάζει κάποιες λειτουργίες σου. Αν θές να βάλεις μια τάξη στην ζωή σου στις σκέψεις σου, τότε τακτοποίησε και καθάρισε τον χώρο σου. Σε εμένα τουλάχιστον πιάνει πάντα.
Οσο για το τάχα μου Ελληνικό "Ευ Ζην" που οι Κινέζοι αντιγράψανε...δεν είναι παρά άλλη μια νεο-ελληνίστικη παπαρία...Αν υπήρχε, τότε θα είχαμε κάτι σε γραπτό λόγο! Δεν είναι δυνατό να διασώθηκαν πληροφορίες, όπως ποιον γλυκοκοίταζε ο Σωκράτης, ή πως έφτιαχναν τον μέλανα Ζωμό, και να μην υπάρχει μια αναφορά στο θέμα! Έλεος με την Ελληνομεγαλομανία... Οι Έλληνες συνέβαλλαν αλλά μην το παραχέζουμε!!!
Για όσους έχουν ενδιαφέρον να μελετήσουν περισσότερο αυτήν την παράδοση στην Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν θα μπορέσουν να βρούν πιο έμπειρους και μοντέρνους δάσκαλους από ότι στηνΛΔ της Κίνας.

For english version feng shui introduction

The Feng Shui Society (UK and International)
Feng Shui Ultimate Resource
The American Feng Shui Institute
International Feng Shui Guild Home Page
World Of Feng Shui Online
Chinese Astrology & Fengshui
168 Feng Shui Advisors - Learn Traditional Fengshui!
Fengshui Gate
Feng Shui at Geomancy.Net
fengshuibyjoyce
Fengshui-bydesign.

6 Comments:

Blogger kaltsovrako said...

Eχω να κάνω κάποιες προτάσεις.

Αν αντί για κινέζικο φαναράκι έξω απο το σπίτι μας, βάλουμε μια λάμπα (κλασική μπαγιονέτ 75άρα), τότε θα δούμε τις δουλειές μας να πηγαίνουν καλύτερα με την προυπόθεση βέβαια, η γυναίκα του σπιτιού να "λέει".

Αντί για τον τρίποδο βατράχο βάνουμε το τρίτο πόδι του θεού Πάνα, τότες τα οικονομικά -πάλι- θα πηγαίνουν καλύτερα αφού η γριά σπιτονοικοκύρισα δεν θα πατάει το πόδι της για το ενοίκιο από ντροπή.

Επίσης αυτό με το μάτι που λες, καλό θα είναι το μάτι να είναι του γείτονα! Ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση μας.

Αυτά και θα το ψάξω κι άλλο το θέμα.

;)

1/14/2006 12:31 PM  
Blogger alximist said...

Καλτοόβρακε! Προσεχε τι γραφεις, το διαβασε αυτό η Κωνσταντίνα? Πάντως πρέπει να πω οτι πέρασε το μύνημα του Ποστ..καταλαβες πως να προσαρμόζεις τις επιστημονικές αρχές του Φενγκ Σουέϊ στην Ελληνική Πραγματικότητα. Άλλωστε είστε και εξπέρ στα προφυλακτικά (αν κρίνω από προηγούμενο ποστ της Ψιλικατζούς), και θα άυξηθούν και οι πωλήσεις σε οριμσένα περιοδικά..
Ως καλός φεγνκ Σουίστας, θα σου επιστήσω την προσοχή στο 3ο πόδι του Πάνα, γιατί μαζί με την ιδιοκτήτρια δεν θα πατάνε στο μαγαζί και οι άλλες γριές! Ίσως καλυτερα να το βάζετε μόνο κάθε μέρα πληρωμής.

1/15/2006 10:00 PM  
Blogger alximist said...

Α,
και κατά την λαϊκή ρήση...κάλλιο να σου βγει το όνομα παρά το μάτι (του γουρλωμένου γείτονα από τα τεκτενόμενα στο ψιλικατζήδικο)

1/15/2006 10:02 PM  
Blogger ---. said...

Xα! Σας έπιασα!

Λοιπόν, με κάλυψες. Μια παράδοση ενός λαού με τις ιδιαιτερότητες της θρησκείας, της κουλτούρας, των προκαταλήψεων αν εμπορευματοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο και δοθεί σε άσχετους με αυτόν τον πολιτισμό ανθρώπους, θα φαντάζει το λιγότερο αστεία. Εξ΄ου και το χιουμοριστικό ποστ μου.

Καλτσό, θα τα πούμε κατ΄ιδίαν εμείς. Μην γεμίσει παντόφλες το μπλογκ του ξένου ανθρώπου!
:)

1/16/2006 11:00 AM  
Blogger alximist said...

Ήρεμα παιδία,
περίμενα βρε Κωνσταντίνα, να το συζητήσουμε,
Μην τον βαράς, καλέ! Άσε κάτω την παντόφλα...Καλτσόβρακε, φυλάξου!
Παιδία, εγώ δεν έκανα τίποτα , ένα αθώο ποστ ανέβασα...

1/16/2006 5:42 PM  
Blogger kaltsovrako said...

Tο φενκ σουι μου μέσα!
Πάλι τις έφαγα.

;)))

1/17/2006 1:19 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home