Sunday, December 03, 2006

Υπάρχει δικαιοσύνη τελικά : Εθνικο Συμβουλίο Ραδιοτηλεόρασης

Θυμάστε εκείνο το περίφιμο πρόστιμο για ένα τηλεοπτικό φιλί? Ε, λοιπόν, τελικά υπάρχει και κάποιος φργμός στην ασυδοσία ορισμένων...
Το πρόστιμο δεν ήταν παρά μόνο η αρχή, ο επίλογος έκλεισε πρόσφατα με μια δικαίωση του MEGA..
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή του ακύρωσε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είχε επιβάλλει πρόστιμό 100.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», για το γνωστό φιλί που δόθηκε μεταξύ ανδρών στις 6 Οκτωβρίου 2003, σε επεισόδιο της εκπομπής «Κλείσε τα μάτια». Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, και έκρινε ότι η παρουσίαση σκηνής, στην οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί «σε καμία περίπτωση» να θεωρηθεί ότι προσδίδει την απαγορευμένη από το Σύνταγμα «χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη» των τηλεοπτικών εκπομπών. Αναφέρεται ακόμα στην δικαστική απόφαση ότι από τις συνταγματικές επιταγές για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου και της προστασίας της προσωπικής επιλογής, πρέπει οι ερωτικές αυτές επιλογές να γίνονται «απολύτως σεβαστές», ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής και οι οποίες μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως γίνεται με τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού.
Τα παραπάνω είναι αντιγραφή από τον πολύχρωμο πλανητη
που με συνέπεια ενημερώνει και οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. 13 Δεκεμβριού θα έχει διάλεξη με έναν συγραφέα τον Lawrence Schimel που θα παρουσιάσει ο συγγραφέας-μεταφραστής Παναγιώτης Ευαγγελίδης . Διάβασα το βιβλίο του "Δύο αγόρια ερωτευμένα" και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά συμπαθές. Αν μπορειτε να πάτε... τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να έχουν την υποστήριξη για να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Άργησε 3 χρόνια η τελεσίδικη απόφαση, βεβαια, και σε αυτό το διάστημα πήγαμε ένα βήμα πίσω. Τώρα μετά από όλο αυτό το σκηνικό ποιο κανάλι θα πάρει παλι το ρίσκο να κάνει έστω νύξεις?...

Labels:

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

(Αχχ χαθήκαμε σήμερα! Έπειτα, έφυγα στο Παρίσι για ένα κινηματογράφο αλλά απέτυχε η ποσπαθια μου αφού δεν υπήρχε πια καμία θέση...)
Ωραία απόφαση :) . Δίνει ελπίδα.
Φιλιά πολλά.

12/03/2006 5:53 PM  
Blogger mariposo said...

Onde aconteceu isso ? Grécia ?

De onde vc tirou a idéia que vou mudar o site ?

Um abração para vocÊs ....

12/03/2006 9:07 PM  
Blogger alximist said...

Oi mariposo,
Isso aconteceu na Grecia, imagina como seria na America que a Globo cortou o beijo que todos estavam esperando, só que na Grecia eles mostrarom e imeediantamente um orgão do governo para o monitoramento dos media , multou o canal com justificativas absurdas... finalmente a justiça cancelo esta multa com atraso de 3 anos.
Agora sobre o site, desculpe me confundi com carioca...:P

12/03/2006 10:53 PM  
Blogger alximist said...

Shaya:
ναι, άνοιξα τον άλλο υπολογιστή ενώ μιλούσαμε και συνδεθηκε αυτόματα, με αποτέλεσμα να μας κόψει.. Δεν σε ξαναπήρα γιατί ο Ντανιελ ξυπνησε..χεχε..
Κρίμα δεν σου έκατσε τελικά το σχέδιο. Μα δεν έιχε αλλο εργο? Ελπίζω τουλάχιστον η παρέα να ήταν καλή...φιλιά

12/03/2006 11:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν υπήρξε παρέα!! Εγκαταλήφθηκα τελείως. Άσε, με τους άνδρες τί τραβάω εγώ ;)... Φιλιά

12/04/2006 7:40 PM  
Blogger alximist said...

από το φύλο των Νέων της 4/12, την επιφυλλίδα του Κωστή Παπαϊωάννου, με τίτλο: "Οι δικαστές, οι διακρίσεις και ένα φιλί": ""Με τη σκηνή της έκφρασης ομοφυλοφιλικής ερωτικής επιθυμίας, παρουσιάζεται μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοιχτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Οι ερωτικές επιλογές της όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται (...) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπολοίπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας". Με το σκεπτικό αυτό, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το περίφημο φιλί μεταξύ ανδρών σε τηλεοπτική σειρά. Το ΣτΕ δεν βασίστηκε στην ελευθερία της τέχνης, όπως αναμενόταν, αλλά στον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου και της προσωπικής ελευθερίας. Ευτυχώς. Γιατί η αναφορά στις μειονότητες, σεξουαλικές ή άλλες, δεν είναι περιθωριακή υπόθεση, μια "καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα" που καλύπτεται από τον μανδύα της ελευθερίας της τέχνης. Στο επίκεντρο της προσοχής μας βρίσκονται τα ίδια τα δικαιώματα όσων υφίστανται διακρίσεις, όχι μόνον η προστασία όσων αναφέρονται στα δικαιώματα αυτά μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου. Κάθε κοινωνική ομάδα έχει το δικαίωμα να είναι ορατή. Να καθρεφτίζεται στα ΜΜΕ, να απαντά όταν προσβάλλεται, να διεκδικεί ισονομία. Σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες - σκιές, μαύρες τρύπες στον κοινωνικό χάρτη. Δεν μπορεί να είναι ανεκτές οι διακρίσεις για λόγους σεξουαλικής ταυτότητας, όπως το ομοφοβικό άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα ("Παρά φύσιν ασέλγεια μεταξύ αρρένων") που προκαλεί συμπεριφορές της Αστυνομίας εξευτελιστικές για τους ομοφυλόφιλους, συμπεριφορές που έχουν οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονίες. Επίσης, σε μια ανοικτή κοινωνία δεν μπορεί κάθε πρόταση για νομική αναγνώριση της πραγματικής συμβιωτικής σχέσης ατόμων του ιδίου φύλου να αντιμετωπίζεται σαν φωνή από τα Σόδομα. Ενώ λοιπόν ένα τηλεοπτικό φιλί κινητοποιεί λογοκριτικούς μηχανισμούς, ο υφυπουργός Απασχόλησης (και αρμόδιος για θέματα κοινωνικής προστασίας!) Γεράσιμος Γιακουμάτος δηλώνει για τον γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών: "Διαφωνώ κάθετα. Δεν το διανοούμαι καν. Θα το πολεμήσω μέχρις εσχάτων. Μιλάμε τόσο ωραία οι δυο μας, ρομαντικά, τι σχέση έχει να μιλάω εγώ με έναν π... τον Μήτσο τον ηλεκτρολόγο. Παναγία μου!". Κανείς από την κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αποδοκιμάσει τον υφυπουργό, ενώ το συνδικάτο των ηλεκτρολόγων διαμαρτυρήθηκε διότι ο ανδρισμός των μελών του θίχτηκε από τη δήλωση! Και μόνο ως απάντηση στη λογική και αισθητική Γιακουμάτου, που δυστυχώς απηχεί μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, η απόφαση του ΣτΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική. (Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι τ. πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας).

12/31/2006 10:23 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home