Thursday, August 31, 2006

Die Blechtrommel und sein Schriftsteller



'Ολοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά. άλλωστε ο κύριος Γκρας, δεν θα ήταν ο ίδιος αν δεν είχε τις συγκεκριμένες εμπειρίες στην ζωή του. Μήπως δεν φέρει όπως και ολόκληρη η γενία του το στίγμα του να μεγαλώσεις την ναζιστική περίοδο? 17 χρονών δεν έχεις αναπτύξει την κρίση, ούτε μπορείς να καταλογήσεις την έπαρση του, όταν τα ιδανικά που προβάλλονται παντού γύρω σου ήταν τα ναζιστικά. Και μιλάμε για προπαγάνδα, καλά σχεδιασμένη με στερεότυπα που χτίζονταν προσεκτικά.
Άλλωστε δεν έζησε πάντα με αυτό το παρελθόν να τον κατατρέχει, ίσως να τον σπρώχνει στο άλλο άκρο. Και να γίνει το νέο του ιδανικό, μοραλιστής και σοσιαλιστής. Τι και αν όλο αυτό έγινε λίγο πριν το νέο του βιβλίο? Αφού εκεί μιλάει για αυτό, δεν θα είναι λογικό να το ανακοινώσει πριν εκδοθεί. Αφού το έχει δουλέψει και βγάλει από μέσα του? Άλλωστε ο συγραφέας είναι άνθρωπος, μπορεί να είναι και λίγο ματαιόδοξος... κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου, αλλά αν το πρόβλημα είναι ένα βραβείο, τότε ας του το ζητήσουνε πίσω...
Για μένα καλά έκανε και το είπε έστω και τώρα. Από δω και πέρα τουλάχιστον θα του φύγει του ανθρώπου ένα βάρος.
Άλλωστε μην γελίεστε, η Γερμανία δεν άδειασε από φιλοναζιστές ή γερμανούς πολίτες που στελέχωσαν το γερμανικό κράτος κατά την ναζιστική περίοδο...ο ίδιος ο Πάτον χρησιμοποίησε εκείνους τους ανθρώπους που είχαν τις διοικητικές θέσεις για να οργανώσει την διοίκηση μιας διαλυμένης χώρας και την επιβίωση των αμάχων. Οι ναζιστές προσαρμόστηκαν και αφομοιώθηκαν έγιναν πολιτες...με τις τυψεις και την μεταμέλεια. Φυσικά οι εκγληματίες, αυτοί που εστερνίζονται στο απόλυτο τις ναζιστικές πρακτικές και τις εφάρμοσαν κυνηγήθηκαν στο μέγιστο.

Προσωπικά το ταμπούρλο για μένα έπεξε κάποιο μεγάλο ρόλο σε κάποια φάση της ζωής μου. Νομιζω ότι αν δεν είχε ζήσει αυτήν την φάση, άραγε θα είχε την δυνατότητα να περιγράψει τόσο καλά καταστάσεις που σαφώς έζησε από κοντά? Ποιος μπορεί να τον κρίνει? Μόνο ο ίδιος. Μπορούμε να εκφέρουμε την γνώμη μας, ή τον αποτροπιασμό μας, αλλά κάτω από τις ίδιες συνθήκες δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε στην τέλος.


Ωστόσο και εγώ θα τον παραδεχόμουνα αν το ανακοίνωνε στην τελετή ή αν αρνιόταν το Νόμπελ. Αλλά τα πλόυτη πολλοί εμίσησαν την δόξα κανείς (άσε που συνοδεύονται και από χρήματα τα νόμπελ, με 1 σπάρο ...2 τρυγώνια)...



Pίξτε μια ματία σε αυτό το Blog. Λογοτεχνικό και πολύ ενδιαφέρον!

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Επιτέλους διαβάζω ένα λογικό κείμενο περί του κου Γκράς. Ευχαριστώ πολύ που κατάλαβες όπως κι εγώ ότι το να είσαι άνθρωπος δε σημαίνει να μήν κάνεις λάθος, αλλά να κάνεις λάθος και να μάθεις από αυτό.

Shaya

9/10/2006 10:53 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home