Thursday, March 02, 2006

Καρναβάλι στο Σαλβαδόρ - ξεπατώθηκα ούφ!


Το πρώτο μου καρναβάλι λοιπόν στην Βραζιλία είναι πια γεγονός. Δεν είναι όμως η μόνη πρωτιά, πήγα για πρώτη φορά και στον Βορρά στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, της μαύρης Βραζιλίας, του πιο αυθεντικού μαύρου κομματιού της. Το 90% είναι αφρικανικής καταγωγής, και αυτό κάνει την Μπαΐα (κόλπος) να έχει ιδιαίτερα χρώματα, γεύσεις και νοοτροπία. Η διάσημη σάμπα έχει της ρίζες της εδώ, από δω ξεκινάνε τα μίγματα του αφρικάνικου παγανισμού με τον πνευματισμό, που πλέον πολλοί βραζιλιάνοι ενστερνίζονται.
Υπάρχουν 3 διαδρομές (circuitos) του Καρναβαλιού, με πιο ενδιαφέρουσα την παραλιακή Μπάρα. Το Καρναβάλι όμως της Μπαίας δεν είναι τόσο φτερά και πούπουλα, όσο η ψυχή του κεφιού. Μεταμφιέσεις λίγες υπάρχουν, με περισσότερες στα γκέι σχήματα. Βασικά κατεβαίνουν όλοι για να ξεφαντώσουν.

Το σχήμα έχει ως εξής. Τα άρματα, είναι ουσιαστικά το πάλκο διάφορων τραγουδιστών, άλλων πιο τοπικών, και άλλων πιο γνωστών όπως η Ιβέτε Σανγκάλο, ή η Ντανιέλα Μέρκουρη. Ο ρόλος των τραγουδιστών είναι να ξεσηκώνουν τα πλήθη στους φρενήρης ρυθμούς των επιτυχιών τους αλλά και των επίκαιρων Χιτ. Ανάλογα με το σχήμα, υπάρχει η ορχήστρα, κάποιο χορευτικό, και υποστηρικτικό προσωπικό αλλά και υπάλληλοι των σπόνσορων που διανέμουν διάφορα δωράκια διαφημιστικά. Γύρω από το άρμα, υπάρχει ένας κύκλος- παραλληλόγραμμο, που διαχωρίζει αυτούς που έχουν αγοράσει το δικαίωμα να ακολουθούνε το άρμα και να χορεύουν, τα λεγόμενα Μπλόκος.


Κάποια από τα μπλόκος οργανώνουνε πάρτι πριν από την ηρωική έξοδο, οπότε το εισιτήριο σε ένα μπλόκο μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από ένα απλό τσούρμο που ακολουθεί ένα άρμα. Τα μέλη του Μπλόκο διαχωρίζονται συνήθως με ένα μπλουζάκι ή μια χαρακτηριστική ενδυμασία, ή απλά από ένα περιβραχιόνιο. Γενικά πρέπει να ενημερώνεσαι διαρκώς για τα τεκταινόμενα.

Οι αγοραπωλησίες δίνουν και παίρνουν, και τα καλύτερα εξαντλούνται.
Άλλος τρόπος είναι να δεις την παρέλαση από τα λεγόμενα camarotes. Αυτά διαθέτουν μπαλκόνια με θέα στην διαδρομή και κυρίως είναι στην Μπάρα. Μπορεί να είναι απλά η θέα με βασικές υπηρεσίες, όπως κάνα ποτό κτλ, έως αυτόνομες οντότητες με το δικό τους πάρτι, με φαγητό και ποτό στην τιμή του εισιτηρίου και μέχρι και μασάζ. Το καλύτερο είναι το 2222 που πάνε όλες οι διασημότητες και δεν διατίθενται για πούλημα. Εκεί πήγε και ο Μπόνο των U2, που ενθουσιάστηκε από το κλίμα και εκτός σχεδίου τραγούδησε μαζί σε ντουέτο με διάφορους, φυσικά έγινε πανικός!
Το τρίτο είναι να παραμείνεις θεατής στις 2 πλευρές της διαδρομής, όπου και η πλειοψηφία του λαού. Εκεί ίσως είναι και το καλύτερο κομμάτι, το πιο αυθεντικό αλλά και το λιγότερο ασφαλές. Χορεύεις διαρκώς και περιμένεις τα άρματα να περάσουν. Αν σου αρέσει κάποιο από τα άρματα, το ακολουθείς ή προπορεύεσαι και σταματάς, Οι μικροπωλητές πουλάνε τα πάντα, κατά μήκος του καρναβαλιού. Επίσης η αστυνομία περιπολεί και είναι παντού παρούσα. Δεν λείπουν βέβαια τα κρούσματα κλοπών ή μικρό επιθέσεων, αλλά είναι πραγματικά ασφαλές! Σαφώς δεν βγαίνεις με περισσότερα από όσα χρειάζεσαι και δεν φοράς τίποτα που θα σε κάνει στόχο. Το λυπηρό είναι ότι παρατηρείς πόσοι μαζεύουνε κουτάκια για να τα πουλήσουν. 1 κιλό αλουμινένια κουτάκια κοστίζει κάτι σε λιγότερο από 1 ευρώ. Πάντως το φλερτ δίνει και παίρνει, και βλέπεις ότι οι φτωχές νεαρές ελπίζουν να βρούνε έναν τουρίστα που θα τις πάρει από την φαβέλα που ζούνε. Στα δε μπλόκος, βλέπεις ότι οι μαύροι είναι οι λιγότεροι, γεγονός που αντικατροπτίζει την οικονομική διάσταση της περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων κατοίκων στην χώρα.

Τα κακά του καρναβαλιού
1.Όταν αγγίζεις τα ιδρωμένα σώματα των ΄γύρω σου…
2. Όταν εισπνέεις όλη την κάπνα από τα άρματα
3. Η αναμονή στην ουρά για να ξεκινήσει το Μπλόκο
4. Η κατουρλήλα στις τουαλέτες και μη, που αυξάνεται όσο περνάν οι μέρες
5. Στην τελευταία ημέρα έχεις εξανληθεί απολυτα.
6. Η ταλαιπωρία της αναχώρησης μαζί με άλλους χιλίαδες ταλαίπωρους στα αεροδρόμια
7. Τα ψητά πουμοσχοβολάνε αλλά δεν τα τρώς γιατί αγαπάς την υγέια σου..

Τα καλά
1. Αναρίθμητα
2. Αυθεντικότητα
3. Το πρωί παραλία, με καιπιρίνια και ηλιοθεραπεία, μασαζάκι, κτλ
4. Το βράδυ ξεφάντωμα
6. να πάτε και να κάνετε εσείς της λίστα σας...άντε τώρα

Οι τρεις διαδρομές:
Circuito Dôdo (Barra – Ondina)
Circuito Osmar (Campo Grande – Avenida)
Circuito Batatinha (Centro Histórico)
Άντε και του χρόνου…


Aπό μικρά στα βάσανα οι μικροί καραναβαλιστές κάνουν πρόβες την ημέρα.
"Λιλιπούτειοι καρναβαλιστές κατακλύζουν το λιμάνι της Πάτρας"

Labels: ,

5 Comments:

Blogger erva_cidreira said...

Τα κακά του καρναβαλιού
1.Όταν αγγίζεις τα ιδρωμένα σώματα των γύρω σου...

Εγώ, πάλι, γιατί το θυμάμαι σαν μια κάποιες φορές συναρπαστική εμπειρία;

3/03/2006 6:46 AM  
Blogger alximist said...

Koίτα ίσως εξαρτάται από το ποιο σώμα αγγίζεις υποθέτω, χαχα..
Ίσως έπρεπε να βάλω και ένα ακόμα αρνητικό...πόσο μετανιώνει κανείς για εκείνα τα γλυκάκια που έτρωγε ενα χρόνο πριν, για όλες εκείνες τις στιγμές που βαρέθηκε να κάνει γυμναστική...

3/03/2006 8:13 AM  
Blogger amvro said...

more circuitos, more circuitos

(εμένα μ αρέσουν τ αιδρωμένα κορμιά!)

3/03/2006 11:49 AM  
Blogger alximist said...

Εντάξη λοιπόν, ας το μεταφέρουμε από τα κακά στα καλά...
Ιδρωμένα καλογυμνασμένα κορμιά νενικησαν...

3/03/2006 7:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

4/25/2007 11:54 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home